Најнови вести

Интервјуа

Интервју со Стефан Марковски: Добриот писател не создава ниту за наградите ниту пак, за чест
0

Интервју со Стефан Марковски: Добриот писател не создава ниту за наградите ниту пак, за чест

ноември 17th, 2017 | by Наташа Илиевска-Таневски
„Поттикот на младиот автор треба и мора да се гледа пред сѐ во самата креативност“, вели младиот македонски писател кој...
Интервју со Селма Спахиќ: Дојде време да се раскажуваат приказни во прво лице
0

Интервју со Селма Спахиќ: Дојде време да се раскажуваат приказни во прво лице

октомври 3rd, 2017 | by Наташа Илиевска-Таневски
„Пресуден фактор е тоа што театарот е нешто живо и тоа може да биде во сите облици и форми, сè може да биде материјал за...
Богоевски: Судиите што пратија болни луѓе да умрат во затвор треба да одговараат за убиство
0

Богоевски: Судиите што пратија болни луѓе да умрат во затвор треба да одговараат за убиство

септември 19th, 2017 | by Гоце Трпковски
Поранешниот разузнавач Слободан Богоевски е повторно активен како почесен претседател на Комитетот за заштита на правата,...
Људмил Спасов: Предлогот на Законот за јазиците не воведува целосна двојазичност ниту во целата држава, ниту во сите области на правниот поредок
0

Људмил Спасов: Предлогот на Законот за јазиците не воведува целосна двојазичност ниту во целата држава, ниту во сите области на правниот поредок

септември 19th, 2017 | by Наташа Илиевска-Таневски
„Доколку ја погледнеме сегашната практика воспоставена во времето на Владата на ВМРО-ДПМНЕ и Груевски ќе забележиме дека не...
Виктор Илиески: Македонската филхармонија без технички прием, се пролонгира отворањето на новата сезона
0

Виктор Илиески: Македонската филхармонија без технички прием, се пролонгира отворањето на новата сезона

септември 14th, 2017 | by Наташа Илиевска-Таневски
„Имам нова концепција во однос на маркетинг стратегијата на институцијата, која што треба да има резултати за распродавање...
Гоце Цветановски: Врвни актерски имиња ќе ги позајмат гласовите за „Јон Вар­дар про­тив га­ла­кси­ја­та“
0

Гоце Цветановски: Врвни актерски имиња ќе ги позајмат гласовите за „Јон Вар­дар про­тив га­ла­кси­ја­та“

септември 13th, 2017 | by Наташа Илиевска-Таневски
„Потајно се надевам дека ќе успееме да ја убедиме Агенцијата за филм дека филмот е од посебно значење за националната...
Архитект Душко Апостолов: Со зелена архитектура против загадениот воздух
0

Архитект Душко Апостолов: Со зелена архитектура против загадениот воздух

септември 11th, 2017 | by Бојана Нојиќ
Загадувањето на воздухот во Македонија добива се поголеми и алармантни размери. За да се пронајде решение за овој проблем...
Мендо Вељановски: Параглајдерите се сигурни, законите не се
0

Мендо Вељановски: Параглајдерите се сигурни, законите не се

септември 2nd, 2017 | by Тамара Јовановска
Летово во Крушево се одржа Меѓународното првенство во параглајдерство на кое, за жал, во јавноста остана запаметено поради...
Роберт Насков: На македонскиот гледач му требаат содржини кои ќе го оттргнат од политика
0

Роберт Насков: На македонскиот гледач му требаат содржини кои ќе го оттргнат од политика

„Верувам дека гледачите ќе се поистоветат со некои од ликовите, ќе препознаат некои свои размислувања, дилеми и ќе ги...
Ексклузивно со Зоран Кесиќ: Имаме моќен противник – лагата, глупоста и примитивизмот
0

Ексклузивно со Зоран Кесиќ: Имаме моќен противник – лагата, глупоста и примитивизмот

август 19th, 2017 | by Newsroom
Вештачки создадената „вековна омраза“ или „традиционална љубов“ на нашите држави, кои се градат врз основа на политиките...