Најнови вести

Еко

Научниците алармираат: Расте загадувањето на воздухот, главен виновник е Кина
0

Научниците алармираат: Расте загадувањето на воздухот, главен виновник е Кина

ноември 13th, 2017 | by Newsroom
Емисиите на јаглерод диоксид на светско ниво до крајот на годинава ќе се зголемат за два отсто, по речиси три изминати години...
Озонската дупка се намалува, но не по заслуга на луѓето
0

Озонската дупка се намалува, но не по заслуга на луѓето

ноември 3rd, 2017 | by Newsroom
Озонската дупка годинава се намалила до нивото од 1988 година, според редовниот годишен извештај на НАСА. Дупката во озонот е...
Загадувањето убива над 9 милиони луѓе годишно, трипати повеќе од најсмртоносните болести
0

Загадувањето убива над 9 милиони луѓе годишно, трипати повеќе од најсмртоносните болести

октомври 20th, 2017 | by Newsroom
Годишно, загадувањето убива над 9 милиони луѓе, односно три пати повеќе од бројот на луѓе кои годишно умираат од СИДА,...
Катастрофа на Јужниот Пол: 40.000 пингвини умреле поради глад
0

Катастрофа на Јужниот Пол: 40.000 пингвини умреле поради глад

октомври 13th, 2017 | by Newsroom
Цела колонија од 40.000 пингвини на Јужниот Пол годинава умрела од глад, во катастрофален настан кој се повторува по само четири...
Оксфорд до 2035 ќе стане првиот град без емисија на штетни гасови во светот
0

Оксфорд до 2035 ќе стане првиот град без емисија на штетни гасови во светот

октомври 12th, 2017 | by Newsroom
Оксфорд најверојатно ќе стане првата зона без емисија на штетни гасови во светот, по одлуката за постепена забрана на...
Јавна дебата за загадувањето на воздухот
0

Јавна дебата за загадувањето на воздухот

октомври 10th, 2017 | by Newsroom
Денеска со почеток од 10:00 часот, во МКЦ ќе биде одржана јавна дебата на тема загадување на воздухот.  Дискусијата е поддржана...
Се создава најголемиот организам во светот: „Зелен ѕид“ ќе се протега низ цела Африка (видео)
0

Се создава најголемиот организам во светот: „Зелен ѕид“ ќе се протега низ цела Африка (видео)

октомври 9th, 2017 | by Newsroom
Африка го реализира проектот наречен „Зелен ѕид“, шумско пространство кое ќе го чинат неколку милиони дрвја. Целта на...
Џиновски инсект што се сметал за изумрен е повторно пронајден
0

Џиновски инсект што се сметал за изумрен е повторно пронајден

октомври 9th, 2017 | by Newsroom
Кога стаорците првпат го запоседнале островот Лорд Хов покрај Австралија во 1918 година, откако се насукал бродот „Макамбо“,...
Неговата мисија трае 37 години: Од пустина успеал да направи шума (видео)
0

Неговата мисија трае 37 години: Од пустина успеал да направи шума (видео)

октомври 6th, 2017 | by Newsroom
Овој човек цели 37 години посетува еден пустински предел и со цел да го облагороди таму сади по едно ново дрво. Имено, Џадав го...
Дубаи тестираше такси без возач
0

Дубаи тестираше такси без возач

септември 26th, 2017 | by newsroom
Дубаи го изврши првиот тест на електрично такси без возач, со што овој емират сака да стане пионер во областа на...