Најнови вести

Ова е авионот од кој би владеел Трамп во случај на нуклеарна војна (видео)

14 ноември 2017, 10:27 | Newsroom
Ова е авионот од кој би владеел Трамп во случај на нуклеарна војна (видео)
Технологија

Доколку дојде до нуклеарна војна, американскиот претседател Доналд Трамп би бил во специјално дизајниран авион, познат како  „National Airborne Operations Center”

Овој авион „Боинг Е-4Бс“ чини 250 милиони долари, а саат време работа чини 160. О00 долари. Тој има широк спектар на одбранбени механизми, меѓу кои е и способноста да издржи електромагнетни импулси. Исто така се користат традиционални аналогни инструменти на летање, за да се избегнат сајбер нападите.

Во главната соба на авионот предвидено е да седат десетина воени аналитичари и стратези, кои ќе го советуваат претседателот како да постапува во случај на нуклеарна војна, а тој на располагање има и антена долга 8 километри, за да може да стапи во контакт со нуклеарните подморници по уништувањето на комуникацијата на Земјата.

Во текот на последната деценија, авионот е стациониран во база во Мериленд, а откако е Трамп на власт, леталото е секогаш ставено во состојба на воена припремност.

Слични вести